top of page

Kanal Tedavisi

Nasıl yapılır

Neden yapılır

Çürük veya travma gibi nedenlerle dişin iç kısmında bulunan sinirinin (pulpa) iyileşemeyecek düzeyde zarar gördüğü ya da canlılığını kaybettiği durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Dişin doğal yapısı içerisinde diş sinirlerinin bulunduğu kanallar mevcuttur. Bu kanallar içerisinde bulunan, enfekte sinirler uzaklaştırılır ve kanallar dezenfekte edilerek doku dostu kanal dolgu maddeleri ile doldurulur.

Dişin pulpasının hastalığının tedavisi için dişlere kök kanalı tedavisi uygulanır.Tedavi edilmemiş çürükler pulpa enfeksiyonuna neden olabilir. Diş minesi ve dentin çürük nedeniyle kök kanalına kadar madde kaybına uğrar ve çürük nedeniyle oluşan bakteri pulpada enfeksiyon oluşumuna neden olur.Dişin iç kısmında bulunan bu enfeksiyonlar için antibiyotikler sonuç almada etkili değildir.Aynı zamanda dişte meydana gelmiş olan kırılma, çatlama, travma ya da bir veya birden fazla yapılmış dolgular gibi derin restoratif çalışmalar belirli bir müddet sonra pulpaya zarar verebilir. Ayrıca diş için yapılmış olan herhangi bir işlem de pulpaya zarar verebilir. Kuron uygulanacak kişiler uygulamadan önce diş kökü için kanal tedavisine ihtiyaç duyabilirler.

-Lokal anestezi ile dişin hissetmezliği tam sağlanır.

-Hastalıklı pulpa kanal içinden çıkarılır. 

-Kök kanalları %3 Sodium Hipoklarit, EDDA Solüsyon ve serum fizyolojik ile dezenfekte edilir,

-Diş kökündeki kanalları genişletilir, şekillendirilir ve son olarak sızdırmazlık sağlayacak şekilde sıkıca doldurulup, örtüleme sağlanır.
Bazen 1 veya 2 hafta sonraki seansta çıkarılmak üzere kanallara ilaç konabilir. Kanal tedavisi sırasında, 2 veya 3 röntgen çekilebilir. Digital röntgen kullanımı  hastanın ve sağlık ekibinin çok daha az x-ray almasını sağlar. Ayrıca kanal genişletme ve şekillendirme için kullanılan nikel titanyum döner alet sistemleri artık kanal tedavisinin daha hızlı ve seri olmasına olanak sağlamaktadır.

Motorlu döner sistemler

Tedavi sonrası

Döner aletlerle kanal tedavisi yapmak hassas çalışma gerektirmekle birlikte, çok daha çabuk ve eğri köklerde bile iyi sonuç veren kanal tedavilerine olanak sağlamaktadır. Kanal tedavisi sırasında kök kanallarının şekillendirilmesi ve temizlenmesi tedavinin başarıya ulaşması yolunda her zaman en önemli aşamalardan birisidir. Ağız içerisinde el yordamı ile çalışma problemi olan bölgelerde ve diş köklerinde anatomik zorlukların bulunduğu durumlarda döner aletlerin kullanımı hem başarı şansını artırmakta hem de daha konforlu bir tedavi süreci sağlamaktadır.

Kanal tedaviniz bittikten sonra doğal dokulardaki enflamasyon birkaç gün daha süreceğinden dişinizin üzerine bastırdığınızda ağrı şikayetiniz olabilir. Bu dönemde kanal tedavisi uygulanan bölgeye yüklenmemeniz gerekmektedir. Bir süre sonra ağrı şikayetiniz geçecektir. Gerekirse hekiminizin önerdiği ağrı kesici ilaç kullanabilirsiniz. bu durum geçmez veya artmaya devam ederse mutlaka hekiminize danışmanız gerekmektedir. Doğal diş dokusunun büyük kısmının harabiyete uğradığı durumlarda kanal tedavisi sonrası kaplama önerilmektedir.

bottom of page