top of page

Protetik Tedaviler

Protez vücudumuzdaki uzuv veya organların yerine koyduğumuz yapay araç ve gereçlerdir. Diş eksikliklerinde de kullandığımız protezlere de diş protezleri denmektedir. Diş protezleride genel olarak iki sınıfa ayrılmaktadır. Sabit protezler ve hareketli protezler. Hareketli protezler hiç dişleri olmayan veya çok sayıda diş eksikliği olanlara uygulanan takıp-çıkarılabilen bir protez türüdür.

İmplant destekli sabit protez

İmplant destekli hareketli protez

Dişlerinin kesilmesini veya dişlerinde herhangi bir işlem yapılmasını istemeyen hastalar için seçilmesi uygun olan protez şeklidir. Özellikle tek diş eksikliklerinde diş destekli köprü protez yapılabilmesi için gerekli olan en az 2 adet diş kesimi işlemine gerek kalmamaktadır. Yan yana fazla sayıda diş eksikliğinin bulunduğu durumlarda ise köprü yapılması düşünülen boşluklar implantlar ile desteklenerek kalıcı dişlere uygulanacak kuvvet azaltılabilir.

Hareketli protez kullanmaktan memnun olmayan hastaların yaşadığı yemek yerken veya konuşurken protezin istek dışı hareket etmesi, çıkması gibi sorunların ortadan kaldırılması için protez implantlar ile desteklenir. Sabit protez kullanımı için yeterli kemik desteğine sahip olmayan hastalarda ise hareketli protez mümkün olduğu kadar fazla sayıda implant ile desteklenerek sabit protez konforuna yakın bir rahatlık sağlanabilir.

Diş destekli sabit protez

Diş ve damak destekli hareketli protez

Hastanın dişlerinin kullanılarak yapıldığı protezdir. Hasta dişleri kesilerek üzerlerine kaplamalar yapılarak kullanılır. Bu kaplamalar özel bir malzeme ile ağızda yapıştırılır. Sabit protez yapılırken ağızdaki bazı dişlerin destek olmak amacıyla küçültülmeleri gerekebilir. Sabit protezler ile çiğneme işlemi daha kolay ve rahat olacaktır. Sabit protezlerde Tek kronlar tek dişin kaplanması şeklinde uygulanır. Köprüler ise eksik dişlerin yanındaki dişlerle birlikte kaplanması şeklinde uygulanmaktadır. Sabit protezlerin yapım süresi ortalama 1 hafta -10 gün civarındadır. Hastanın diş hekimine 3-4 seans gitmesi gerekmektedir.

Hastanın kendisinin istediği zaman takıp çıkartabildiği protezlerdir. Hareketli protez diş sayısının çok fazla eksik olduğu yerlerde yani protez yapılamayan durumlarda hastaya yapılan protezlerdir. Tam protezler ve yarım protezler olmak üzere Hareketli protezler ikiye ayrılır. Hareketli protezlerin yapım aşaması 6-7 seans sürebilir. Daha sonra hastanın proteze uyumu söz konusudur. Hareketli protez diş sayına bağlıdır. Asla yaşa bağlı değildir. Halk arasında bu protezlerin ileri yaşlarda yapıldığı düşünülür ve yaşla ilişkilendirilir ama bu diş ile ilgilidir. Dişiniz ne kadar çok eksikse ona göre hareketli protez yapılır. Tabi genel olarak diş kayıpları da yaşlandıkça meydana geldiği için daha çok yaşlı kesimde kullanılır.

bottom of page